Totaal aantal pageviews

dinsdag 6 april 2010

Scones


De meest lekkere en eenvoudig te bereiden scones:
500 gr. bloem
1 tl. zout
2 tl. dubbelkoolzure soda (Toko of betere drogist)
4 1/4 tl. wijnsteenzuur (betere drogist)
125 gr. koude (room)boter, in blokjes gesneden
3 dl. melk
75 gr. rozijnen of voor de hartige variant 75 gr. Cheddar of Goudse kaas
1 ei, losgeklopt om de scones glanzend te maken
Lemon Curd of aardbeienjam, Clotted Cream (Jumbo-supermarkt) of als alternatief een mengsel van 1 bakje Mascarponen (ca. 200 gr.) met 1/8 liter Creme Fraiche, 1 koekjes steker (ring) van 6,5 cm, 1 bakplaat, zuinig ingevet.
Verwarm de oven op 220 gr. Celsius of gasovenstand 7. Zeef de bloem, dubbelkoolzure soda en wijnsteenzuur in een grote kom. Wrijf de boter er in tot het mengsel op vochtig zand lijkt. Giet er in één keer alle melk bij, meng kort - kort is hier het sleutelwoord - en kieper het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak. Doe de rozijnen (of de geraspte kaas) bij het mengsel en kneed het kort tot deeg. Rol het deeg uit tot een lap van 3 cm dik. Doop de koekjessteeker in wat bloem en steek minimaal 10 scones uit. Je maakt er in totaal 12, maar voor de laatste 2 moet je de afsnijsels verzamelen en opnieuw uitrollen. Leg ze vervolgens heel dicht naast elkaar op de bakplaat - ze moeten nl. opbollen en tijdens het bakken aan elkaar gaan zitten - en bekwast de bovenkant van de scones met losgeklopt ei. Bak ze 10 minuten of tot ze gerezen en goudgeel zijn. Eet ze 't liefst nog als ze warm zijn, met clotted cream (of alternatief mengsel van Mascarpone en creme fraiche) en jam/lemon curd, als je de zoete variant hebt gemaakt.

1 opmerking:

  1. ze waren echt heeeel lekker. Vooral door de lemon curd en de clotted cream. Ogen dicht en je waant je in Engeland tussen de theetantes!!

    BeantwoordenVerwijderen